Második Atlantisz

You are here:
Szinopszisos segítség
Írta: Administrator   
2011. január 08. szombat, 18:52

A mai nap valaki üzenetet küldött nekem a www.fanfiction.hu oldalról, és azt kérdezte benne, hogy ha kilincselni szeretne kiadóknál a regényével, milyen legyen a szinopszisa, és milyen szempontok alapján válasszon ki a könyvből részlet(ek)et.

Sajnos úgy sikerült elküldenie az üzenetet, hogy feladóként "Nobody"-t írt ki a yahoo, és nem mutatta az illető e-mail címét, így nem tudok válaszolni az üzenetre. Ezért írok itt, hátha az illető ellátogat erre - és lehet, hogy ezzel másoknak is segítek. :)

 

Na szóval: a szinopszis két-három oldal legyen, háromnál semmiképp sem hosszabb! Az elején illik felsorolni a következőket:

- a regény tervezett címe

- a regény korhatára

- a regény műfaja

- a regény terjedelme (szavak száma, leütések száma - szóközökkel együtt!)

 

Ezután jöhet maga a szinopszis, amely tulajdonképpen egy tömör de minél érdekesebb összefoglalása a regény cselekményének. Lehet spoilerezni is, elvégre a kiadó - ha kiadja - úgyis előbb megtudja, melyik szereplővel mi történik, mint a T. Olvasó, aki majd megveszi a könyvet a boltban.

 

Ami a részletek kiválasztását illeti, én ezt csináltam: két részletet akartam beküldeni, abból az egyik fixen a prológus volt, mert azt tartottam az egész regény talán legjobban megírt részének. Mivel azonban a prológus jórészt leíró, akartam mellé egy inkább párbeszédekre alapuló részletet is, ezért végigszaladtam a regényen, és kiválasztottam tíz db nekem tetsző részt. Ezt a tíz részt küldtem el öt barátomnak, és megkértem őket, hogy a nekik legjobban tetsző hármat válasszák ki, és ezt a hármat is rangsorolják.

Fontos: nemcsak olyan embereket kértem meg erre, akik már tesztolvasóként olvasták a regényt, hanem olyanokat is, akik nem olvasták, ezért minden részlet az újdonság erejével hatott rájuk. Így ők kívülállóként szemlélhették a részleteket, és jobban felmérhették, hogy egy "idegennek" (pl. egy kiadó szerkesztőjének) mennyire fog tetszeni egy adott jelenet.

Végül elég magasan nyert a "párbeszédes" jelenetek közül az, amelyikben Aengus megismerkedik Stavroulával és Spiróval, mert ez egy jópofa, vicces és informatív jelenet.

Egyébként fontos, hogy a kiválasztott jelenetek se legyenek jelenetenként három oldalnál hosszabbak, és kettőnél több jelenetet ne küldjünk be, az már túlzás.

 

Remélem, ezzel segítettem az ismeretlenül üzenő "kollégának" és talán másoknak is, akik regényírásra adják a fejüket. :)